![Svatomartinské rohlíčky: Dva recepty, které letos musíte vyzkoušet](https://slevomat.sgcdn.cz/images/t/944x472c/13/14/13140602-a42fcf.jpg)
Svatomartinské rohlíčky: Dva recepty, které letos musíte vyzkoušet
![](https://slevomat.sgcdn.cz/images/t/70x70c/12/47/12474256-524027.jpg)
Bez svatomartinských rohlíčků by to nebyl opravdový podzim. Vyberte si, zda letos připravíte jejich zdravější variantu nebo sáhnete po klasickém receptu. Oba jsou od foodblogerky Markéty v troubě a klidně je můžete vyzkoušet současně. Jedna dávka vám totiž stejně stačit nebude.
Recept na tradiční svatomartinské rohlíčky
Klasický recept na martinské rohlíčky počítá s náplní z vlašských oříšků. Pokud jim ale nefandíte, zkuste je nahradit mandlemi. Případně ořechy přes noc namočte, aby chutnaly jako čerstvé.
Ingredience:
- Na těsto:
400 g hladké mouky
250 g zakysané smetany
250 g studeného másla - Na náplň:
200 g vlašských ořechů
100 g smetany ke šlehání (30 %+)
1/2 lžičky skořice
2 lžíce medu
Postup:
- Do misky odvažte mouku, nakrájejte studené máslo na malé kostičky, přidejte zakysanou smetanu a vše rychle spojte v těsto (lze i velmi krátce v robotu). Hmota bude trochu lepit, ale mouku nepřidávejte, aby těsto zůstalo křehké. Pracovat se s ním bude nakonec dobře. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
- Mezitím si připravte náplň. Do rendlíku dejte namleté či rozmixované vlašské ořechy, přidejte smetanu a skořici. Za stálého míchání směs krátce provařte (cca 1 minutu).
- Troubu rozehřejte na 175 °C. Vychlazené těsto rozdělte na 4 díly a každý díl rozválejte na hladkou moukou pomoučeném válu do tvaru kruhu o tloušťce cca 3 mm. Každý kruh nakrájejte na 8 dílků (jako pizzu). Na širší část každého dílku dejte malou lžičku náplně a zarolujte směrem do středu do tvaru rohlíčku. Konce stiskněte k sobě, aby náplň nevytekla.
- Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte cca 15 minut. Hotové rohlíčky nechte dojít na plechu na lince, poté můžete lehce pocukrovat.
Zdravější recept na martinské rohlíčky
Odlehčená varianta svatomartinských rohlíčků obsahuje o poznání méně másla a díky přimíchání oříškové mouky a využití tvarohové náplně má více bílkovin.
Ingredience:
- Na těsto:
220 g špaldové hladké mouky
100 g vlašskooříškové mouky
180 g zakysané smetany
160 g studeného másla - Na náplň:
250 g tvarohu v alobalu
1 vejce
1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
1 lžička citronové kůry
Med či jiné sladidlo dle chuti
Postup:
- Do misky odvažte špaldovou mouku a vlašskooříškovou mouku, nakrájejte studené máslo na malé kostičky, přidejte zakysanou smetanu a vše rychle spojte v těsto (lze i velmi krátce v robotu). Hmota bude trochu lepit, ale mouku nepřidávejte, aby těsto zůstalo křehké. Pracovat se s ním bude nakonec dobře. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
- Mezitím si připravte náplň. V misce smíchejte tvaroh z alobalu, vejce, lžíci vanilkového pudinkového prášku (nikoli vařeného pudinku), přidejte lžičku citronové kůry a oslaďte medem či sladidlem dle vlastní chuti.
- Troubu rozehřejte na 175 °C. Vychlazené těsto rozdělte na 3 díly a každý díl rozválejte na hladkou moukou pomoučeném válu do tvaru kruhu o tloušťce cca 3 mm. Každý kruh nakrájejte na 8 dílků (jako pizzu). Na širší část každého dílku dejte malou lžičku náplně a zarolujte směrem do středu do tvaru rohlíčku. Konce stiskněte k sobě, aby náplň nevytekla.
- Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte cca 15 minut. Hotové rohlíčky nechte dojít na plechu na lince, poté můžete lehce pocukrovat.
Křehoučkými rohlíčky s lahodnou náplní u vás posvícenské hodování nekončí? Paráda! Tak to pro vás máme ještě několik tipů, jak vyladit svatomartinské menu k dokonalosti i v domácích podmínkách.
Jak se vám článek líbil?